Select Page

Ha új iPhone, akkor új spekulációk, találgatások. Természetesen most is megjelent a várt funkciók között az NFC.

Az eddigiekkel ellentétben már nem csak a szakma várja, de mérhető a vásárlók igénye is az NFC szerelt iPhone-ra. Sokak szerint már készült az iPhone 5S-ből is NFC-vel szerelt prototípus, de amíg nincs kristálytiszta üzleti modell az NFC mögött, addig az Apple nem lép be a mobilfizetés piacra.

Az új pletykák szerint az Applenél végre megvan a mobilfizetési stratégiai és úgy tűnik, hogy sikerült partnert is találni China UnionPay személyében. És ha Kínára megvan a partnert, akkor valószínűsíthetően megvan már a többi, jelentős piac esetén is.

További „biztos tény” az Apple NFC-re, hogy EasyPay névre keresztelt, jelenleg iPod alapú retail mPOS rendszert lecseréli olyan 5S készülékekre, melyeket NFC kompatibilis tokokba (shell) helyez el a VeriFone rendszerével felvértezve. Ez egy időben átnevezheti az EasyPay rendszert is.

Pletykák mellett azonban van pár tény is amit nem szabad elfelejteni. A mobilfizetés esetében az Apple-nek több, létező lehetséges megoldása van. Az iBeacon, Touch ID minden új lehetőség, melyben benne van a mobilfizetés akár NFC nélkül is.

Nem szabad elfelejteni, hogy forgalomban lévő kártya elfogadó terminálok nagyon nagy százalékban már NFC képesek és ahhoz, hogy az Apple saját rendszert építsen olyan ipari szabványnak is alkalmas technológiát kell felmutatnia, melyet a bankrendszer is elfogad, implementál és teljes mellszélességgel kiáll az elterjedése mellett.