Select Page

Nem biztos, hogy valódi problémára ad megoldást a Blacksocks terméke, de az bátran kijelenthető, hogy a smart ruhák egyik prototípusát hozták létre. Az NFC-vel szerelt zoknik mindegyike egyedi azonosítóval rendelkezik így pontosan naplózhatjuk a zoknik történetét. A vásárlástól a kukáig rögzíthetjük a zoknik sorsát és bár a hivatalos alkalmazásból se twitteren, se instagramon nem oszthatjuk meg a zoknik állapotát, de egy kis plusz idő rááldozásával megtehetjűk, hogy begépeljük az eseményeket, fotókat posztolunk.

A zoknikhoz iPhone alkalmazás jár, ami sajátos módon, egy extra hardware segítségével rögzíti az NFC chipek által hordozott információt. Mivel az Apple jelenleg nem rendelkezik olyan telefonnal ami NFC kompatibilis lenne, a Blacksocks egy wireless NFC olvasót használ, ami Bluetooth-on kommunikál az iPhone-nal.

A Sock Sorter elnevezésű céleszköz meglehetősen bumfordi, az iPhone 5 mellett kifejezetten kőkorszakinak hat. Ennek ellenére a bemutató video alapján a rendszer megbízhatóan működik. Ha aktívan használjuk a Sock Sorter, biztos nem fordul elő, hogy összekeveredjenek a jobb és ballábas zoknik és ami még rosszabb, két különböző pár zokni tagjait cserélünk fel.

Az iPhone app további extra funkciót is kínál, a “blackometer”-t aminek segítségével eldönthetjük, mikor kell likvidálni az elkopott fekete zoknit.

A zoknikat Starter kit csomagban érdemes megvenni, így a 159 eurós ár tartalmaz 10 pár zoknit és a Sock Sortert. Az iPhone app meglepő módon ingyenes.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ksgObw2dQcE

A szarkasztikus bemutató ellenére a Blacksocks valóban forradalmi, bár nem a tudása miatt, hanem a smart clothes éra korai hírnőkeként ízelítőt adhat abból, hogy idővel ruháink is szenzorokká válhatnak, információt tárolhatnak. A Blacksocks az elsők között van a mainstream smart clothes megoldásokban. Léteznek már olyan smart clothes termékek, melyek a képesek az emberi testből nyert információknak megfelelően átalakulni, de ezek a termékek még ritkák, drágák és általában kémiai reakciók váltják ki a változást, nem digitálisan vezérelt szenzorok irányítnak.

httpv://www.youtube.com/watch?v=m5pTKqKaElA