Select Page

Az NFC-vel foglalkozó fórumok leggyakoribb kérdése az, hogy a szeptember 21-én debütáló iPhone 5 belép-e az NFC világába.

A legtöbb elemző szerint az Applenek be kell lépnie a piacra, ha ezt nem teszi meg, lemaradhat a konkurensektől. Ugyanakkor a kiszivárgott specifikációk, alkatrész információk szerint nincs NFC chip a telefonban.

Iparági elemzők szerint az Apple nagy lökést adhatna az NFC terjedésének, és ha most kimarad az NFC kompatibilitás, újabb fél vagy évet kell arra várni, hogy kialakuljon az NFC használók kritikus tömege.

Más elemzések szerint az Apple jelenléte / hiánya nem befolyásolja érdemben a folyamatokat. Az NFC masszívan terjed és elsősorban azok a megoldások, szolgáltatások, termékek hiányoznak a piacról, amik a telefonon kívül találhatóak. A rengeteg fizetési pilot projectet nem érinti, hogy az iPhone felhasználók bevonhatóak vagy sem a piacra. Jelenleg ugyanis nem technikai, hanem üzleti okok miatt nem terjed az NFC. Mivel az NFC iparág irányítói először a fizetési módszert szeretnék bevezetni, keretek közé szorítani, szemben az egyszerűbb, olcsóbb marketing (smart poster) és kényelmi funkciókkal (sharing and pairing) szemben.

Bár hogy is alakul az iPhone 5 NFC kompatibilitása, az Apple már rendelkezik azokkal szabadalmakkal és technológiákkal, amikkel sikeresen tud belépni az NFC ecoszisztémába.