Select Page

A Facebookos névjegykártyáiról ismert Moo ma bejelentette, hogy NFC-s névjegykártyák is rendelhetőek lesznek. A tervek szerint 2013-tól lesz a termékkínálat része az NFC chipes névjegykártya, de a Moo indít egy „open beta test”-et amit a már meglevő ügyfelei élvezhetnek.

httpv://www.youtube.com/watch?v=DqTcBAW98uE

A Moo-s NFC névjegykártyák valószínüleg újraírható formátummal kerülnek értékesítésre, így az NFC chip tartalma később módosítható lesz.

Az NFC-s névjegykártya viszonylag régi szereplője az NFC-s üzletnek, de igazi áttörést az NFC chipek gyártási költségének csökkenése hozhat. Az egy dollár per darab (200  – 300 forint/db) ár körül mozgó NFC chip és NFC matrica árak jelenleg még túl nagyok ahhoz, hogy nagy számban jelenjen meg az NFC matrica a mindennapokban.

Az olcsó, 1 – 5 – 10 centes (2 – 10 – 20 forint)  NFC chip árak pedig környezetvédelmi kérdéseket is felvethetnek, a nagy mennyiségben gyártott, felhasznált és eldobott NFC chipek jelentős része papírhulladékként végzi majd, de fémtartalma miatt más hulladékgazdálkodási technológiát fog igényelni, mint a kommunális papírhulladék.

Nagy kérdés persze, hogy a jövőben szükség lesz-e egyáltalán papír névjegykártyákra, vagy az elérhetőség csere már teljesen digitálisan, két NFC-s eszköz összeérintésével  fog megtörténni.